Не сакам да кажам, ама ќе направам исклучок

1. Се избира еднаш на 4-5 години (во заебаниот ни систем катагодишно) со заокружување ливчиња

2. Се гласа постојано, катадневно, со користење глас низ воздух, електрони низ интернет, новинари низ хартија, комшии низ кафе итн.

3. Никој не смее да оцрнува слободниот говор, дури и молкот како не гласање, и да го заменува со тезата дека гласањето е заокружување ливчиња

4. Во друго опшество гласањето би имало повеќе влијание, во ова денешново не до толку: имаме разговор на глуви кој што ќе го оставам на други да го решаваат

5. Затоа јас гласам овде и сега со ставот:

**луѓето треба да гласаат секој ден и да биде според желбата на тој глас, без разлика кој си зел за обврска (не привилегија) преку избори да го слуша тој глас**

6. Во опшество каде што луѓето не гласаат или нивниот глас не се слуша најмал проблем е излегувањето на избори

7. „Правото“ (цинично именување за привилегијата дадена од други) да заокружам ливче значи еден избор, не глас, а сопствениот избор да не заокружам ливче исто значи глас.

Иако во исто време значи дека избраните (од други) подеднакво ќе си го поделат тоа бројче меѓу себе и ќе си го продолжат нивниот CIRCLEJERK систем на пропаганда за тоа кој од нив најдобро ме застапувал. Точен одговор: никој.

8. Она што го кажувам е друго: заговорниците за излегување „да се гласа“ го преточуваат личниот пораз на постоветувањето „глас“ = „избор“ со пропаганда да се излези на избори врз сите останати. Ми личи како добар пат да се изгуби гласот, не само неговата веќе изгубена моќ.

Играчка плачка

Момчето го извади своето срце, ја спушти ниско раката и со голем замав го фрли на горе. Се изви високо скоро попречувајќи го сонцето, па застана и започна да паѓа. Девојката која што немо го набљудуваше, се исплаши од глетката и наместо да го фати, се тргна назад. Срцето плесна на земјата. Девојката неможејќи да го гледа го клоцна силно и за миг исчезна бегајќи што е можно подалеку.

Во ред“ си рече момчето „одиме пак“ и започна да се движи накај шумата, во насоката накај што се стркала срцето. Потроши значително време барајќи го. Веќе започнуваше да губи надеж, кога одненадеж слушна гласче:

Онаму. Зад дрвото. Таму.

Збунето момчето сврти неколку круга околу себе. „Ми се причинува“, помисли. Тогаш на каменот пред него слета гулаб.

Таму. Под она дрво – рече гулабот покажувајќи со крилото накај едно дрво.

Момчето иако зачудено, го послуша гулабот. Појде кај дрвото и го најде срцето под едно тукушто паднато ливче. Се врати назад и започна да зјапа во гулабот во неверување.

Ова често ти се случува? – прв проговори гулабот.
Да. Секогаш – засрамено одговори момчето.
А што очекуваше? – пак праша гулабот.

Момчето ја отвори устата, но остана без зборови. Ништо не проговори. Ја затвори и ги сви веѓите загрижено.

Ако го користиш срцето како топка, ќе биде шутирано – објасни гулабот – но, ако го користиш како богатство, ќе биде посакувано – дополни и одлета.

Има право“, помисли момчето, „срцето е богатство, не играчка“ и тргна кон крајот на шумата.

Направи план. Го зеде своето срце, го стави во ковчеже, го заклучи и го закопа в земја. Нацрта мапа и започна да шета наоколу кажувајќи ја измислената приказна:

Мапата е оставена од мајка ми, а на неа е обележано местото каде што е закопан нејзиниот најубав и најскапоцен бисер. Ќе го подарам на онаа девојка која што ќе го најде.

Многу девојки се обидоа, многу не успеаја. Помина долго време, но конечно најупорната, најснаодливата и најхрабрата девојка се врати со ковчежето.

Ми треба клучот – објасни девојката – кажи ми што сакаш за него.

Момчето задоволно што конечно запозна девојка достојна за неговото богатство ја стави раката в џеб во потрага по клучот, но наиде на дупка. Дупка во џебот низ која што паднал клучот. Го беше загубил клучот. Клучот за своето срце. Се смрзна.

Почекај – едвај проговори и започна да трча испаничено барајќи го клучот.

Незабележувајќи стигна до шумата каде што испаничено започна да вика:

Помош. Помош. Помош! – првин во себе, а потоа несвесно и на глас.
Кажи што треба – се јави гласчето.

Момчето го забележа гулабот и проговори:

Го загубив клучот за моето срце. Ми треба помош. Не можам да го најдам.
Можам да ти помогнам – рече гулабот – можам да те направам гулаб, така со лет ќе можеш побрзо да го бараш. Но ќе мора да останеш гулаб сѐ додека не го најдеш.
Важи – се согласи момчето – и така без срце не ми вреди да сум ваков.

Во тој момент се престори во гулаб и започна да лета наоколу барајќи го клучот за своето срце. И до денешен ден момчето гулаб нема пристап до своето срце. Поради тоа не можејќи ни да собере храброст, ни да најде љубов, единствено што му останува е плашливо да одлетува подалеку од секоја опасност, со надеж дека еден ден ќе го најде клучот за своето срце и повторно ќе стане момче.

А мене?

гледам како се дефинираш себе,
со тоа сѐ дека косиш пред себе
и посредно како ништиш во себе.

зар се збора два доволни за тоа?
зар инает светла причина твоја
за осуда црна несреќа моја?

зар избора два крајни каприц твоја,
ти даваат утеха пакост сила
да повредиш личност своја и мила?


посветена на моментот
кога чувствата се прелогични
и логиката пречуствителна

Булшит

Пробував да си го зачистам и мигрирам RSS-то пред Google Reader да скини конци и налетав на нешто (старо) за прв пат :
Општа теорија за влијателност на Твитер – проширена и надградена
и сега опосебнета од четворица?! Sineeee, qua non-sens est оvоaaaa?

Пошто не го користам Twitter веќе пола година (а и пред тоа цела година полека и сигурно се оддалечував) ми текна да се проверам според нивната листа за кој тоа булшит е тоа влијателноста.

За проверка треба мерка, бодови, а секој achievement може да се брои, па си реков ќе ги соберам и ќе извадам процент… нееее баш едноставно да се одговори.

Еве ги:

1. Имаш најмалку 1,000 следбеници.
+1 = ако воопшто значи нешто таа бројка пошто гледам 200+ сум ги „здобил за следбеници“ откако не одам по твитер Oo

2. те имаат блокирано барем неколку нашироко познати хејтери
0 = кој е хејтер си знае, кој ме блокирал тоа твитер знае, немам статистика и не можам да тврдам

3. @ordanoskiv те има истролано
+1 = не ми текнува, ама најверојатно ненамерно ме има

4. @Lacialec ти рекол сонце!
+1 = ова треба да биди услов за користење твитер, не за „влијателност“

5. @VlatkoVasilj те има ретвитнато
+1 = ме ретвитнал, не ни знам со која цел

6. @LittleLadyIda ти има пуштено намиг
0 = да имало намиг ќе се сетев на банално неефикасниот збор од 5 букви како замена за точка при ограничување од 140

7. си влегол во изборот на @i999y
0 = не го ни знам изборот…. come to think of it ни пак него го знам

8. @BatmanSaysT ти направил Reply на охридски
+1 = ми направил Reply, е сега колку бил охридски…

9. за мажи-твитерџии задолжително е да имаат примено барем неколку DM-а од жешки твитерџики.
+1 = кој тоа тука одредува што е жешко, а што не?

10. те следи барем еден партиски подмладок
+1 = мислам дека беше потстарок, ама пак сите се исти

11. те покрале за статус на Фејзбук
+1 = само ако „покрале“ значи „копирале текст од мој твит“, шерин-ис-керин

12. @Trendolend те ставил у изјава на денот на off.net
0 = тешко веројатно, а и да сум бил, не читам off.net за да знам

13. рендом твитерџии не те пингаат ама ти даваат до знаење дека не чиниш
+1 = па не знам колку рендом, отсекогаш биле прилично предвидливи

14. @NikolasTweet ти праќа DM за мислење за твитер – истражување
0 = не ми праќа, а и да ми прати најверојатно ќе го сфати како контрапродуктивно за истражувањето :D

15. @krojanbojan ти се обраќа со „менде“
+1 = а и со полошо кога толку разликува комплимент од навреда

16. од прва ги разбираш метатвитовите на @farbanius
+1 = ништо посебно, место да го замислиш најнормалното, прво ќе си го замислиш дијаметрално спротивното

17. имаш лансирано популарен хаштаг
+1 = не сум лансирал, ама сум одржувал

18. имаш минимум 10 твита со хаштаг #Ж
+1 = да ги бројам? само од просто промашување ENTER на тастатура ги имам над 10

19. си бил на 5 твитапи
+1 = не знам што денес се смета за твитап: две другарчиња договорени за кафе преку твитер? Оо

20. си го блокирал @avgantura
+1 = да, мислев тој ме блокирал, ама си проверив

21. си направил риплај трололо на @IlijaDimovski
+1 = at first I was like WHO the fuck??? and then… oh yeah, I don’t even remember why :)

22. кога гледаш филм, всушност ловиш добри твитови
0 = не, ловам пропусти

23. си им обајснил на 5 млади твитерџии што е #Ж
0 = па не беа баш млади, а и сигурно не твитерџии

24. континуирано се трудиш да навлечеш луѓе на твитер
0 = не, зошто да им го правам тоа на луѓето?

25. те тролал @zuberot
+1 = оти да не, од еднаш трол не се станува :D

26. си разменил љубовни зборови со @necovski
0 = не фала, немам инсулин при рака

27. тe спомнал @razvigor во global voices
0 = најверојатно не, доволно вулгарно кажувам за да не може да се (зло)употреби

28. те цитирале со ембед код
0 = ем бед ем каков ???

29. ти направиле #FF у понеделник
+1 = среќа ги одучив ни во петок да не ми прават, ама пред тоа сигурно

30. си твитал во #третасмена
+1 = а што да сум правел? да сум спиел?

31. си го исхејтал Фејсбук на Твитер
+1 = и Твитер на Фејсбук, ферски

32. си гледал битна утакмица он лајн на твитер
+1 = да, #опсада

33. стратешки ретвиташ ради упикуење
0 = фак стратеџи, фул импулс поуaaa

34. фејваш за да си штедиш ретвитови
0 = глупости! да „фејваш“ на твитер за да штедиш? посигурно ти е во кипарска банка

21 од 34? Еве да речиме сум претерал на места, да минусираме -4. Нека биде 17/34 т.е. на пола. Што е булшит пошто не сум ни пола „влијателен“, ни третина, посебно откако не ни твитам. Yebiga… тоа е кога измислуваат правила ко да се лидери на партии седнати да дефинираат општини :P

Кога веќе сме тука, ја има некој achievements листата за влијаен симпатизер на партија?

скопје има микро клима и историја сосе рима

History doesn’t repeat itself, but it does rhyme.
― Mark Twain

во историја сосе рима: магарето различно самар ист има.

сам си се запрашав еднаш: би го заЕбележале ова на twitter?
сам си се насмеав еднаш, престанав да се замарам.
никој не ја дозна еднаш, обична мисла нормално.
беше конјункција еднаш:

Еве го повлекоа клеветничкиов предлог „ќе преразмислиме“ рекоа.
Испратија народ дома „ќе преразмислиме“ рекоа
и кога во 3 утрински му го изгласаа
и вчера тараби brisTALL насадија.

не се историја бетонираше преку ноќ, не се сонце губеше преку ден.

па не ќе садат милиони дрва, луди ли се?
не е ко да има празник на дрвото.
празнување бетон само.
и не е факин фластер вадење.

не се чоек противи и на смртта
ако со мораториум споро му се носи.
не се чоек противи и на паркинг,
ако со бетон и асфалт споро му се грди.

„кој гради зло не мисли“ рекоа.

ајде тогаш ДА ГРДИМЕ!
ајде тогаш да ја паркираме совеста!
ајде тогаш да ги паркираме желбите!
ајде тогаш да ја паркираме иднидната!

соберете ги грдителите на минатото,
ќе го изградат постаро, поубаво!
ќе го спречат времето да не стигни,
за век и веков, (гз ви м)амин

„не можи уште да протестиратете, не трае цел месец лутината“ рекоа

полнолетни деца го рекоа,
долголетни краткогледи го спомнаа
па со мисла го дополнија:
човек се крева на нозе заради минатото, не иднината.

тие децата после ќе црекнат
да се заштити бетонот,
да се зачува бисторијата:
Сечи Перо дрвата, не дај да не стигни иднината!

не трае цел месец лутината, ама трае стравот за иднината.

и? заврши? или уште трае рингишпилов?
нема утре уште еден круг околу малово сѐ потесново?
уште едно круКче без лифтови до долу и назад?
уште една пустец спирала околу центаров ист?

и? истрчаа грдителите по кругот почесниот?
или беше победничкиот?
или беше губитничкиот?
или беше загревачкиот?

4 стиха рима, 4 години зима

зар стигнавме до нов стих
со старата рима?
колку ли уште само
ќе ни ги има?

Кај појде мојот глас? Кај лидер ви в …

Насловниот сензационализам на страна, сакам да се обратам кон оние што им попуваат на негласачите ко мене, па… ако сте таков/таква, можеби ќе се навредите, можеби ќе научите, можеби нешто трето… :P

Ајде од почеток.

Знам кај појде мојот глас, онаму кај што појде и вашиот – во (в)етерот.

Што мислите, да беа избори и гласање едно те исто ќе имаше два различни збора? Exactly.

Не ми поистоветуваjте избор со глас.

Јас гласам.
Порано катадневно сега поретко, ама гласам да му се сневиди.
Еве тука гласам.
Гласав и на #протестирам.
Гласав и кога ви чинев и кога не.
Гласав и кога сакавте да ме слушате, а и кога не.
Не излегувам да избирам, останувам да гласам.
Гласам тука, гласам таму, гласам кај ќе стигнам.
Го користам мојот глас како што треба: редовно.
А после кој (не сака да) слуша е друга приказна…

А каде пак појде вашиот глас?

Во правењето лоши фиилмови со цел да ми предизвикате грижи на совест за да излегувам на избори поради ВАШИОТ неуспех.

И она шо нема да направам е да си лечам повредено ми его со сликање пречкртано ливче од внатре гласачката келија, ова… местото зад избирачкиот параван де. Да, целиот тој избирачки параван е еден добар секс за сите оние што после каење си бараат кривец, па не им чинат оние што не излегуваат на избори.

А зошто би излегле кога има таков тиња избор?

Тој избор од политичари е плукнат избор на отров: Okay, friend, name your poison, take a vote and live under the influence fo(u)r years.
Зарем сериозно мислите дека има суштествена разлика помеѓу политичарите?

Politicians are like sperm. One in a million turn out to be an actual human being.

Да ви кажам една „тајна“:

во најлошото опшество, нема разлика кои политичари се избрани пошто никој од нив не ве слуша кога гласате, а сите само ве искористуваат кога избирате.

Да, искористуваат. Еден „избор“ (јак виц, добро поциникуван) во наместениот ни систем, па после ви го удираат од глава. Ви маваат четири години секс со изговор дека вие сте го избрале. Четири години политичар (погрден збор за човек) си тера ќеиф со изговор дека еден ваш лош избор е причината за неговото разнебитување и самозадоволување.

Па после откако сте се им ги одобриле сите нивни фетиши, зошто да се обвините себе си? Обвинете ги оние што не „гласале“ со чкртање ливчиња како вас, оние што не излегле на избори.

Епа не може така. Обвинете се самите, вие им ја играте наместена игра. Не ми попуваје како да не знам кај појде мојот глас.

Знам што се случи со мојот глас: појде кај тие малку што ме читаат, слушаат, следат, (не)требаат и нејќат…

И можам уште да гласам, ама да скратиме на постов, ќе ви кажам некој друг ден што сакам, па ќе видиме дали некој го понудил тоа за избор.

Дајте да ви кажам уште една „тајна“:

во најдоброто опшество, нема разлика кои луѓе се избрани, бидејќи тие редовно го слушаат народот кога гласа.

Да, кога гласа преку слободни медиуми, кога гласа со изкажани ставови, кога гласа со личен став катадневно, а не со ќутење позади параван еднаш на четири години.

Размислите малку пред да попувате:
ако сте седнале да играте покер и не знаете кој е наивецот, вие сте.

Затоа не ни солете инфографици нам кои што нејќеме ни да им ја играме местенката. Вие им давате покритие за она што ви го прават. И нас ни го прават точно, но ние барем не им сме алиби дека правилно постапиле што ни го сведиле „изборот“ на пропорција од партии.

Да ги обвинувате оние што не ви ја есапат играта во која што губите Е лицемерие од незнаење или несакање да се согледа вистината. А вистината е проста:

да се фалиш дека си излегол на избори и си пречкртал ливче е ко да се фалиш дека си девица после секс.

За жал, полошо е: ова е опшествено силовање.

Ете и денес гласав. А еве ви некој што далеку подобро гласа и од мене и од вас